Forum www.eriu.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Ciasteczka pomidorowe z ciasta francuskiego.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.eriu.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ela
Eriu



Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 459
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 12:19, 29 Gru 2011    Temat postu: Ciasteczka pomidorowe z ciasta francuskiego.

Specjalnie na prośbę Dagmarki, która pomidorów nie lubi, przepis na ciasteczka z wigilii:

SKŁADNIKI na około 40 sztuk:
    - 2 x ciasto francuskie (nie mrożone)
    - 250 g serka Ricotta (jest sprzedawany w pudełeczkach - jak mascarpone)
    - 2 opakowania po 50 g parmezanu (lub sera typu parmezan - ja kupuję "Parmino" - w takim zielonym małym woreczku, bo jak na razie na lepszy (nie oryginalny) parmezan nie trafiłam).
    - tymianek, sól, pieprz
    - 2-3 pomidory


WYKONANIE:
    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st (ja piekę z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne)
    2. Z ciasta francuskiego wycinamy foremką lub szklanką ciasteczka (tak, żeby się na nich zmieścił plasterek pomidora) i układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Krążki nie powinny się ze sobą stykać, bo troszkę rosną - po pierwszym pieczeniu można wyczuć odległości.
    3. Na każdym krążku rozsmarowujemy trochę ricotty (wg oryginalnego przepisu jest to łyżka).
    4. Na Ricottę kładziemy plasterek pomidora i posypujemy go: solą, pieprzem, parmezanem (ja lubię dużo bo nadaje taki fajny słonawy smak) i tymiankiem.
    5. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez 20 min.


SMACZNEGO Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dagmara Paulewicz
Eriu



Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 212
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wolbrom

PostWysłany: Czw 15:39, 29 Gru 2011    Temat postu:

Dziękuję Elu!!! Smile
dzięki Tobie pomidory stały mi się troszkę bliższe Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.eriu.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin