Forum www.eriu.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Ciasteczka Agatki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.eriu.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnieszka
Eriu



Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 237
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rzeszów/Kraków

PostWysłany: Pon 22:43, 26 Gru 2011    Temat postu: Ciasteczka Agatki

A ja z wielką prośbą do Agatki, żeby w wolnej chwili wrzuciła przepis na swoje przepyszne ciasteczka. Myślę, że nie tylko ja będę wdzięczna Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Młoda Agatka
Eriu



Dołączył: 10 Lip 2009
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 23:39, 29 Gru 2011    Temat postu:

Przepis na ok 60 sztuk (mnie zwykle co najmniej 80 z tego ciasta wychodzi):
- 280 g mąki
- 70 g cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 100 g mielonych migdałów (ostatnio dałam 120 g - mieszanka orzechy i migdały w proporcji 5:1, ale to według uznania- z samymi migdałami zwykle są słodsze)
- 210 g miękkiego masła
- cukier puder do posypania (można dołożyć cukier wanilinowy jeżeli ciasteczka wyszły mało słodkie)

Wykonanie:
-mąka+cukier+cukier wanilinowy wymieszać razem potem dodać migdały+ masło rozdrobnione na kawałeczki
-zagnieść ciasto (teoretycznie wg przepisu powinno się na godzinę wstawić do lodówki zawinięte w pergamin - NIGDY tak jeszcze nie robiłam)
- natłuścić blachę, rozgrzać piekarnik do 175 stopni
- zrobić długi wałek z ciasta o średnicy około 3 cm
- podzielić na kawałki długości palca
- uformować wałeczki i dalej rogaliki
- piec około 15-20 min na jasno-złoty kolor (UWAGA: rogaliki dość mocno wyrastają, więc nie układać ich zbyt blisko)
- gorące rogaliki obsypać cukrem
- odstawić do ostygnięcia lub od razu schrupać uważając, żeby się nie poparzyćSmile

smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Agnieszka
Eriu



Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 237
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rzeszów/Kraków

PostWysłany: Pią 11:13, 30 Gru 2011    Temat postu:

Dzięki Agatka Smile :*
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Młoda Agatka
Eriu



Dołączył: 10 Lip 2009
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 12:20, 30 Gru 2011    Temat postu:

Proszę bardzo. Przepraszam, że musiałaś czekać, ale byłam w Wiedniu i nie miałam przepisu przy sobie, a nie chciałam czegoś źle napisać Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bartekk2




Dołączył: 22 Cze 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 12:21, 28 Cze 2015    Temat postu:

Ja również bardzo dziekuje za przepis. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość







PostWysłany: Czw 12:29, 13 Sie 2015    Temat postu:

Super przepis, Agatka!
Powrót do góry
jjanik90




Dołączył: 06 Lip 2016
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 18:09, 06 Lip 2016    Temat postu:

Dzieki, super przepis. Juz przetestowany. Naprawdę pyszne. Może więcej takich przepisów wrzucicie? Ja bym dał coś w zamian ale nie wiem czy chcecie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gos
Eriu



Dołączył: 04 Lis 2008
Posty: 608
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 14:35, 25 Sie 2016    Temat postu:

Możesz wrzucić, jeśli tylko sprawdzone i smaczne Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kassia1979




Dołączył: 24 Paź 2016
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pon 13:01, 24 Paź 2016    Temat postu:

Jutro wypróbuję ten przepis, bo brzmi wyśmienicie! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.eriu.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin